
Natuurlijke geneeswijze of toch maar weer een antibiotica kuurtje.
5 oktober 2018
Geen motivatie van de eigenaar is geen resultaat.
5 oktober 2018Ongewenst gedrag door pijn of ongemak bij uw hond.
Al te vaak komt ongewenst gedrag niet doordat de hond ’s morgens wakker wordt met het idee ‘Laat ik me vandaag eens slecht gedragen’.
Ongemakken bij honden komen in alle leeftijden voor. Denk hierbij aan pups die een klap gemaakt hebben tijdens het spelen, een pup die van de trap valt of nog erger, een pup die niet ‘soepel geboren’ werd. Aan de andere kant staat een groep honden waarbij na een tijd wordt vastgesteld dat er een wervel klem zit.
De hond trekt met dat ene pootje, de hond gaat steeds maar op een bil zitten, de hond heeft een ongewone houding bij het poepen. De hond begint sinds kort uitval gedrag naar andere honden te vertonen. Het kan zijn dat de hond geen andere honden meer in de buurt wilt, omdat hij of zij pijn heeft en weet dat een andere hond er geen rekening mee houdt met spelen. Allemaal indicaties die een bezoek aan een Osteopaat noodzakelijk maken. Ook wanneer u niets aan uw hond ziet is het noodzakelijk dat u zeker een keer per jaar met uw hond naar de Osteopaat gaat.
In het volgende stukje vertelt een Osteopaat wat het belang is voor uw hond.
Osteopathie voor honden
Wat is osteopathie en wanneer is dit geïndiceerd voor uw hond:
Osteopathie is een manuele geneeswijze. De osteopaat gaat op zoek tijdens een uitgebreid onderzoek naar structuren met een verminderde beweeglijkheid. Dit kan de wervelkolom, heup of knie zijn, maar ook het kaakgewricht, schedelbeenderen of ingewanden. Deze mobiliteitsbeperkingen kunnen zich uiteindelijk zichtbaar uiten in bijvoorbeeld mank lopen, pijn in de rug (uw hond laat zich bijvoorbeeld moeilijker borstelen, springt moeilijker of niet op de bank of in de auto) en zelfs in spijsverteringsklachten zoals diarree.
Van belang is om uw hond minstens 1 keer per jaar te laten ‘checken’ op eventuele bewegingsbeperkingen. Waarom is dit van belang? Honden geven niet snel pijn of ongemakken aan, het is soms een kunst om de kleine signalen die ze geven op te pikken en juist te interpreteren. Meer hijgen, smakken of uitschudden kunnen tekenen van stress zijn en/of pijn. De osteopaat kan middels een onderzoek meer duidelijkheid geven of uw hond pijn heeft of niet goed in zijn/haar vel zit. Sport u met uw hond dan is het raadzaam om dit afhankelijk van de frequentie en intensiteit van het sporten de osteopathische check vaker te laten doen.
De samenwerking met dierenartsen maakt het mogelijk om direct tijdens het consult te overleggen of het verstandig is om eventueel pijnmedicatie in te zetten of röntgenonderzoek te doen. Bijvoorbeeld bij het vermoeden van artrose/spondylose. Andere diagnostische middelen zoals bloedonderzoek of echografie kunnen ook worden ingezet.